Keçiboynuzu deyip geçmeyin !
1 sayfadaki 1 sayfası
Keçiboynuzu deyip geçmeyin !
Keçiboynuzu deyip geçmeyin !
Dünya üretiminin yüzde 10'u ülkemizde gerçekleştirilen keçiboynuzunun faydaları saymakla bitecek gibi değil.
Mersin'in Tarsus ilçesinde üretilen ve afrodizyak özelliği yanında
kolesterol düzenleyicilikten, çocuklarda zeka ve kemik gelişimine kadar
birçok faydası bulunduğu belirtilen keçiboynuzu nektarının, İngiliz ve
Almanların gözdesi olduğu bildirildi.
Mersin'de faaliyet gösteren Atışeri Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İthalat
ve İhracat Şirketi Sorumlusu Ayşe Atışeri, AA muhabirine yaptığı
açılamada, dünyada yıllık ortalama 150 bin ton olan ve diğer adıyla
harnup olarak bilinen keçiboynuzu üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun
Türkiye'de yapıldığını söyledi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bir süre önce orman köylüsünün
gelir düzeyini artırmak amacıyla başlatılan çalışma kapsamında bozuk
ormanlık arazilerde keçiboynuzu bitkisi yetiştirilmeye başlandığını
anımsatan Atışeri, projede yüzde 100 başarı sağlanması halinde elde
edilen ürün miktarının önemli ölçüde artacağını ifade etti.
Atışeri, yeni ekim alanlarından elde edilen ürünlerle Türkiye'deki
yıllık 20 bin ton dolayındaki keçiboynuzu nektarı üretiminin de buna
paralel olarak artacağına işaret ederek, ''Böylece hem Türkiye'de daha
çok ürün piyasaya sunulmuş hem de ihracatı artarak ülkeye daha çok
döviz girdisi sağlanmış olacak'' dedi.
Türkiye'de keçiboynuzu nektarı üretimi ve ihracatı yapan sayılı
firmalardan biri olduklarını söyleyen Atışeri, Tarsus'taki tesislerinin
günlük 3 ton keçiboynuzu nektarı işleme kapasitesine sahip olduğunu
belirtti. Atışeri, şöyle konuştu:
''Kimyasal veya doğal katkı maddesi olmadan üretilen pekmezin önemli
bölümünü, yurt içinde piyasaya sürüyoruz. İngiltere ve Almanya'ya geçen
yıl 20 ton keçiboynuzu nektarı ihraç ettik. Bu yılki hedefimiz ise 30
ton. İhracatımız geçen yıllara oranla arttı. Bu artış, İngiliz ve
Almanların keçiboynuzu pekmezini sevdiğini gösteriyor. Bir süre önce
ihracata başladığımız ABD'de de ürünümüz ilgi görmeye başladı. Bu arada
yeni pazar hedefimiz Arap ülkeleri. Arap ülkelerinde pekmezin
tutulacağını sanıyoruz. Bu ülkelere zaten keçiboynuzu meyvesini
gönderiyoruz.''
Atışeri, Özden markasıyla piyasa sürdüğü keçi boynuzu nektarının,
Hacettepe Üniversitesinde yapılan incelemede, antioksidan aktivitesinin
çok yüksek olduğuna ilişkin belge verildiğini kaydetti.
-KEÇİBOYNUZU PEKMEZİNİN FAYDALARI-
Cinsel gücü artırdığı ve bu yönde kalıcı etki yarattığı bilinen
keçiboynuzu pekmezinin, ayrıca kolesterolü düşürdüğü, içerdiği yüksek
miktardaki potasyum, fosfor ve kalsiyumla, çocukların zeka ve kemik
gelişimini sağladığı, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi
rahatsızlıkları önlediği, göğüs ağrılarını izole ettiği belirtiliyor.
Balgam söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği de bulunduğu ifade
edilen an pekmezin, hafızayı ve dikkati artırdığı, sinirleri
rahatlattığı kaydediliyor.
-KEÇİBOYNUZU-
Anadolu'nun bazı bölgelerinde ''harnup'' olarak da bilinen, ana vatanı
Yunanistan, Fas, Tunus ve İsrail olan keçiboynuzu, Türkiye'de ise
Antalya ve Mersin ile Muğla'nın Datça ilçesi dolaylarında yaygın
şekilde yetişiyor.
Meyveleri mayıs ayı başında büyümeye başlayan keçiboynuzu,
haziran-temmuz aylarında olgunlaşıyor. Olgunlaştıktan sonra meyve rengi
yeşilden kahverengiye dönüşen keçiboynuzu, kuruyuncaya kadar
toplanmıyor. Doğada kendiliğinden yetişen bu meyve, Eylül ayından
Aralık ayı sonuna kadar hasat edilebiliyor.
Dünya üretiminin yüzde 10'u ülkemizde gerçekleştirilen keçiboynuzunun faydaları saymakla bitecek gibi değil.
Mersin'in Tarsus ilçesinde üretilen ve afrodizyak özelliği yanında
kolesterol düzenleyicilikten, çocuklarda zeka ve kemik gelişimine kadar
birçok faydası bulunduğu belirtilen keçiboynuzu nektarının, İngiliz ve
Almanların gözdesi olduğu bildirildi.
Mersin'de faaliyet gösteren Atışeri Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İthalat
ve İhracat Şirketi Sorumlusu Ayşe Atışeri, AA muhabirine yaptığı
açılamada, dünyada yıllık ortalama 150 bin ton olan ve diğer adıyla
harnup olarak bilinen keçiboynuzu üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun
Türkiye'de yapıldığını söyledi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bir süre önce orman köylüsünün
gelir düzeyini artırmak amacıyla başlatılan çalışma kapsamında bozuk
ormanlık arazilerde keçiboynuzu bitkisi yetiştirilmeye başlandığını
anımsatan Atışeri, projede yüzde 100 başarı sağlanması halinde elde
edilen ürün miktarının önemli ölçüde artacağını ifade etti.
Atışeri, yeni ekim alanlarından elde edilen ürünlerle Türkiye'deki
yıllık 20 bin ton dolayındaki keçiboynuzu nektarı üretiminin de buna
paralel olarak artacağına işaret ederek, ''Böylece hem Türkiye'de daha
çok ürün piyasaya sunulmuş hem de ihracatı artarak ülkeye daha çok
döviz girdisi sağlanmış olacak'' dedi.
Türkiye'de keçiboynuzu nektarı üretimi ve ihracatı yapan sayılı
firmalardan biri olduklarını söyleyen Atışeri, Tarsus'taki tesislerinin
günlük 3 ton keçiboynuzu nektarı işleme kapasitesine sahip olduğunu
belirtti. Atışeri, şöyle konuştu:
''Kimyasal veya doğal katkı maddesi olmadan üretilen pekmezin önemli
bölümünü, yurt içinde piyasaya sürüyoruz. İngiltere ve Almanya'ya geçen
yıl 20 ton keçiboynuzu nektarı ihraç ettik. Bu yılki hedefimiz ise 30
ton. İhracatımız geçen yıllara oranla arttı. Bu artış, İngiliz ve
Almanların keçiboynuzu pekmezini sevdiğini gösteriyor. Bir süre önce
ihracata başladığımız ABD'de de ürünümüz ilgi görmeye başladı. Bu arada
yeni pazar hedefimiz Arap ülkeleri. Arap ülkelerinde pekmezin
tutulacağını sanıyoruz. Bu ülkelere zaten keçiboynuzu meyvesini
gönderiyoruz.''
Atışeri, Özden markasıyla piyasa sürdüğü keçi boynuzu nektarının,
Hacettepe Üniversitesinde yapılan incelemede, antioksidan aktivitesinin
çok yüksek olduğuna ilişkin belge verildiğini kaydetti.
-KEÇİBOYNUZU PEKMEZİNİN FAYDALARI-
Cinsel gücü artırdığı ve bu yönde kalıcı etki yarattığı bilinen
keçiboynuzu pekmezinin, ayrıca kolesterolü düşürdüğü, içerdiği yüksek
miktardaki potasyum, fosfor ve kalsiyumla, çocukların zeka ve kemik
gelişimini sağladığı, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi
rahatsızlıkları önlediği, göğüs ağrılarını izole ettiği belirtiliyor.
Balgam söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği de bulunduğu ifade
edilen an pekmezin, hafızayı ve dikkati artırdığı, sinirleri
rahatlattığı kaydediliyor.
-KEÇİBOYNUZU-
Anadolu'nun bazı bölgelerinde ''harnup'' olarak da bilinen, ana vatanı
Yunanistan, Fas, Tunus ve İsrail olan keçiboynuzu, Türkiye'de ise
Antalya ve Mersin ile Muğla'nın Datça ilçesi dolaylarında yaygın
şekilde yetişiyor.
Meyveleri mayıs ayı başında büyümeye başlayan keçiboynuzu,
haziran-temmuz aylarında olgunlaşıyor. Olgunlaştıktan sonra meyve rengi
yeşilden kahverengiye dönüşen keçiboynuzu, kuruyuncaya kadar
toplanmıyor. Doğada kendiliğinden yetişen bu meyve, Eylül ayından
Aralık ayı sonuna kadar hasat edilebiliyor.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz